Het museum van Marc


Een verhaal van een man van het eerste uur – uit het veld

In het hart van de Veluwe werkt Marc aan het onderhouden en ontwikkelen van de toeristische routes door de natuur. Technisch medewerker van het eerste uur, beheerder van zijn eigen werkplaats én eigenaar van een klein, maar groeiend museum vol geschiedenis. Zijn verhaal laat zien hoe belangrijk vakmanschap, creativiteit en een beetje nostalgie zijn voor het bouwen aan de routenetwerken waar zoveel mensen van genieten.

Vanaf het allereerste begin bij Centrϕide

Marc werkt al vanaf het allereerste begin bij Centrϕide, maar zijn reis voor de routenetwerken begon al eerder. In de Achterhoek werkte hij voor Folkersma, een bedrijf dat gespecialiseerd is in routestructuren en informatievoorziening, en daarna bracht hij vier jaar door in Twente (2016–2020), bij Routenetwerken Twente, waar hij betrokken was bij de technische uitvoering van de wandel- fiets, ruiter- en mountainbikenetwerken. In 2020 werd hij gevraagd om bij Centrϕide te komen werken. Samen met Debbie, Karin, Jantina, Marcel en Han vormde hij toen het allereerste team en hielp hij met het opzetten van het Routebureau Veluwe. Die had als opdracht om de toeristische routenetwerken te ontwikkelen en uit te rollen. Het fietsnetwerk lag er al maar moest onderhouden worden, en er was nog heel veel werk te doen aan de wandel- en ruiterroutes, die op de Veluwe nog niet aanwezig waren. Terwijl de rest van het team werkte aan de oprichting van Centrϕide en de organisatie van het Routebureau, begon Marc als enige medewerker in het veld — met een bus, een aanhanger vol bordjes, en een zeecontainer als werkplaats.

Sinds de officiële start op 30 april 2020 is er veel veranderd binnen Centrϕide, maar Marc is nog altijd een vaste waarde binnen het team. Wat begon als het onderhouden van bordjes is uitgegroeid tot een brede technische rol. Van buitenwerk naar slimme oplossingen voor bebording en netwerkstructuren — Marc is een mannetje-van-alles geworden.

Denken in oplossingen

Wat Marc zo uniek maakt, is zijn praktische creativiteit. Hij denkt niet in problemen, maar in mogelijkheden. Zijn achtergrond in de groensector helpt, maar het zit ook gewoon in de familie: “Mijn grote voorbeeld is mijn broer. Die is echt superhandig, we wisselen geregeld ideeën en oplossingen uit.” Als voorbeeld noemt Marc de nieuwe beugeltjes voor bewegwijzering, die zijn beter bestand tegen vandalisme én hebben meer draagkracht. “Juist die vrijheid om dingen zelf te verbeteren en te ontwikkelen, dat maakt mijn werk extra leuk. Elke dag brengt iets nieuws!”

Het museum aan de muur

Een bijzonder project van Marc is zijn eigen ‘museum’. Naar voorbeeld van collega’s in Twente begon hij met het verzamelen van oude, afgeschreven borden. Sommige zijn nog uit de tijd van ANWB-routes, zoals de zeldzame borden van de voormalige Eneco-route. Marc redt deze borden van de prullenbak als routes verdwijnen of bewegwijzering wordt vervangen.

Aan de muur in zijn werkplaats hangen inmiddels tientallen bordjes, waaronder een oud welkomstbord voor de Welkom op de Veluwe – Ermelo, met boten erop. De borden waren toentertijd vooral gefocust op het lokale gebeuren, terwijl er nu een uniform welkomstbord voor de Veluwe is met bos, landhuis en regio erop. “Dit zo mooi! Het is een klein inkijkje in de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie en de manier waarop we gebieden presenteren aan bezoekers.”, vindt Marc.

Sommige borden zijn zeldzaam geworden. Het vinden van een oud ANWB-bord in het veld voelt voor Marc als een kleine schat. En het einddoel? “Misschien ooit een echt museum, waar je door de geschiedenis van de routenetwerken kunt wandelen.”

Tot die tijd blijft Marc bouwen, verbeteren, verzamelen – en genieten van de afwisseling in zijn werk. Een man uit het veld, met oog voor detail en hart voor de route.

Note: Ook op het Hulsbeek is een enorme verzameling van "oude borden", meegenomen uit het veld door collega's van Marc. Deze verzameling krijgt straks een plek op de nieuwe locatie van Routenetwerken Twente, bij Centroide op het recreatiepark het Lageveld. 

Samen brengen we beweging in het Landschap!

Je las net het verhaal van Marc, onze “handyman” in het veld. – En daar hebben we er nu anno 2025 nog meer van, niet alleen mannen maar ook vrouwen!

Wil jij ook van onze diensten gebruik maken? Kijk dan eens op onze dienstenpagina!


 


 


Ben jij de organisatie die ons kan gebruiken?

Neem dan gerust contact op om samen te kijken wat wij voor jullie kunnen betekenen.

Naar onze contactpagina