Nieuw wandelnetwerk op de Veluwe verbindt bestaande routes

Veluwe - Op de Veluwe wordt een innovatief wandelnetwerk uitgerold: het hybride keuzepuntensysteem. De meer dan 1500 keuzepunten die er al zijn geplaatst zijn allemaal hybride. Ze verbinden bestaande wandelroutes met elkaar, waardoor wandelaars eenvoudig hun eigen route kunnen samenstellen, en moeiteloos kunnen overstappen van de ene route naar de andere. Wij zorgden samen met Routebureau Veluwe voor de doorontwikkeling ervan.

Van routes door de mijnschachten naar een fiets- en wandelnetwerk 

De oorsprong van het knooppuntensysteem – de voorganger van het keuzepuntensysteem - ligt in een verrassende hoek: de Belgische mijnbouw. Vroeger maakten mijnwerkers gebruik van ondergrondse knooppunten om veilig hun weg te vinden in de complexe schachten. Toen de mijnindustrie in de jaren ‘80 verdween, werd dit knooppuntenprincipe opnieuw uitgevonden als fietsroutenetwerk. Het groeide in de jaren ‘90 uit tot een succes en leidde uiteindelijk in 2004 tot het eerste Nederlandse wandelknooppuntensysteem in Oirschot. Inmiddels is dit systeem door het hele land te vinden.

Knooppuntensysteem werd keuzepuntensysteem

Toch bleek er nog iets te missen. Waar het knooppuntensysteem vooral parallel aan bestaande routes lag, ontstond in Twente de behoefte aan een flexibelere manier om wandelpaden met elkaar te verbinden. Zo werd het keuzepuntensysteem ontwikkeld. In tegenstelling tot de traditionele knooppunten, die genummerd zijn van 1 t/m 99, maken keuzepunten gebruik van een combinatie van een letter met nummers. Buiten deze nummering zijn ook de routes zelf gemarkeerd, via kleurenpijlen of de landelijke markeringen als langeafstand wandelingen (LAW) en Streekpaden. Deze markeringen maken het mogelijk om de verschillende soorten routes van lokale, regionale en thematische routes tot LAW’s aan elkaar te koppelen. Op deze wijze kunnen wandelaars een “eigen gemaakte” route wandelen op basis van de nummering of de kleuren.

Het hybride keuzepuntensysteem

Op de Veluwe is dit keuzepuntensysteem doorontwikkeld naar een hybride keuzepuntensysteem. Hiervoor geldt hetzelfde als bij een keuzepuntensysteem met het verschil dat op de keuzepuntpalen, naast het keuzepuntnummer zelf en de verschillende kleurpijlen, óók de richting naar het eerstvolgende keuzepuntnummer wordt aangegeven. Hierdoor kan je in het veld (zonder kaart) ook van keuzepunt naar keuzepunt lopen en zo je eigen rondje maken. 


Keuzepunt wandelnetwerk Twente: een punt waarop je in het veld op andere routes over kunt gaan. 


Hybride keuzepunt wandelnetwerk Veluwe: biedt je naast de overstapmogelijkheid op andere routes, ook de mogelijkheid om naar een andere keuzepunt toe te lopen.


Hybride keuzepunt wandelnetwerk Veluwe: je kan op deze manier nog makkelijker routes aan elkaar knopen en weer teruglopen naar het keuzepunt van waar je bent gestart.


Voordelen

Volgens Marcel Westdijk, projectmanager bij Centrϕide en Routebureau Veluwe, wordt het systeem door wandelaars enthousiast ontvangen. “We merken dat mensen zich vrijer voelen in hun keuzes. Neem bijvoorbeeld de gasten van Landalpark Miggelenberg in Hoenderloo. Voorheen bleven zij vaak binnen een beperkt gebied, omdat zij bang waren in het bos te verdwalen. Zij liepen dan rechtdoor op een bospad om aan het einde ervan rechtsomkeer weer terug te gaan. Maar met het hybride keuzepuntensysteem kunnen ze nu eenvoudig een route volgen  welke hen weer terugbrengt naar hun verblijf, mét het keuzepunt vanwaar ze vertrokken zijn.”

Naast voordelen voor de wandelaars heeft het systeem ook praktische voordelen voor beheerders en terreineigenaren. Doordat de Veluwe gebruik maakt van een uniform systeem op basis van de bestaande routes, zijn er minder nieuwe palen en bewegwijzering nodig. Alle bestaande routes worden geïntegreerd in het wandelsysteem. Dit zorgt voor minder impact op de natuur en lagere kosten. Bovendien kunnen nieuwe routes eenvoudig worden aangelegd zonder grote infrastructurele ingrepen. De terreineigenaren kunnen zo ook beter sturen, met bepaalde lengtes van routes, en dit afstemmen op wat dat gebied kan dragen. Kortere en eventueel meer routes in gebieden die meer belasting kunnen hebben en langere en minder routes in beschermde gebieden. Hierdoor is er voor elke wandelaar wat wils!

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Nou, als nadeel zou je kunnen noemen dat, als er veel routes samenkomen bij een keuzepunt, het best veel informatie is voor de wandelaar. Maar het is – net zoals bij het lopen van een nieuwe route, waarbij je ook eerst moet focussen op de te volgen bewegwijzering – even wennen en daarna weet je waar je op moet letten.

Omvorming naar hybride keuzepuntsysteem gebeurt nu op meer plekken

Het succes van het hybride keuzepuntensysteem op de Veluwe blijft niet onopgemerkt. De provincie Gelderland heeft het systeem ook omarmt en in de gehele provincie laten invoeren. Inmiddels is de “omvorming” van keuzepuntensysteem naar een hybride keuzepuntensysteem ook begonnen in Twente en Noordwest Overijssel, en de ambitie is om dit netwerk uiteindelijk door heel Nederland te verspreiden.
“Een uniform en herkenbaar systeem in het hele land zou een enorme meerwaarde zijn voor wandelaars,” aldus Marcel.  “We hopen dat steeds meer regio’s zich aansluiten.”

Rol Centrϕide

Centrϕide speelt een cruciale rol in de ontwikkeling en uitvoering van het hybride keuzepuntensysteem. We leveren technische ondersteuning, beheren de digitale data van de routes en zorgen ervoor dat meldingen van gebruikers snel worden verwerkt. In samenwerking met Routebureau Veluwe, de Veluwse gemeenten en de provincie Gelderland wordt het systeem nu voortdurend verbeterd en uitgebreid.

Met deze innovatieve stap wordt wandelen in Nederland toegankelijker en overzichtelijker dan ooit. Samen brengen we beweging in ons landschap!

 Meer weten? 

Wil je meer weten over wat wij doen of heb je de wens het wandelnetwerk in je eigen gebied te optimaliseren? Neem gerust contact op met ons. Wij delen onze informatie graag. Of kijk op onze websitepagina: Diensten.


Ben jij de organisatie die ons kan gebruiken?

Neem dan gerust contact op om samen te kijken wat wij voor jullie kunnen betekenen.

Naar onze contactpagina