Aanpak Ruiter- en Mennetwerk Midden-Veluwe van start

Nieuwe wegwijzers langs Apeldoornse ruiterpaden

De eerste palen voor het nieuwe Veluws Ruiter- en Mennetwerk gaan de grond in. Op grondgebied van de gemeente Apeldoorn plaatst Routebureau Veluwe borden langs 104 kilometer aan ruiter- en menpaden, welke veelal op eigendommen van Staatsbosbeheer en de gemeente zelf liggen. Verantwoordelijk wethouder Maarten van Vierssen sloeg de eerste paal de grond in. “We zijn op de Veluwe hard bezig om aan de ene kant de natuur te beschermen en aan de andere kant toerisme te stimuleren. Een moeilijke opgave maar met dit project laten we zien dat het kan.”

Niet alleen in Apeldoorn komt een deel van het netwerk te liggen. Ook gaat de organisatie aan de slag in Ermelo en Nunspeet. Daar komt de nieuwe bewegwijzering langs 222 kilometer aan routes. Uiteindelijk krijgt de hele Veluwe een nieuw routenetwerk aan ruiter- en menmogelijkheden. Bij het markeren van routes houdt Routebureau Veluwe nadrukkelijk rekening met de verschillende programma’s zoals Bezoekersmanagement en Recreatiezonering. Provincie Gelderland wil, in samenwerking met de gebiedseigenaren, de natuur beschermen met verschillende maatregelen die mogelijk invloed hebben op ruiter- en menpaden. 

“We hebben heel gedegen onderzoek gedaan naar de beste trajecten. Daarvoor voerden we uitgebreid overleg met gemeenten, terreinbeheerders, ecologen, grondbezitters en ander belanghebbenden. We spelen met de routes zo goed mogelijk in op onder andere de ontvangstlocaties en recreatiezonering”, zegt Han van den Heuvel, regisseur van Routebureau Veluwe.

Flexibel systeem

Ook als routes in de toekomst toch wijzigen, is er geen man over boord. Routebureau Veluwe ontwikkelde een flexibel systeem. “Op de bekende eikenhouten palen komen voorbedrukte bordjes. De stickers daarop kunnen we eenvoudig verwijderen of vervangen. Op die manier anticiperen we snel op veranderende routes”, legt Marcel Westdijk, projectmanager van Routebureau Veluwe uit. Op de bordjes staan knooppuntnummers waarmee ruiters zelf routes uitstippelen. Ook zijn de nieuwe wegwijzers duidelijker en beter zichtbaar dan de huidige bordjes.

Duizenden bordjes

Buitendienstmedewerkers van Routebureau Veluwe plaatsen de komende maanden meer dan duizend palen en borden op grondgebied van Staatsbosbeheer en gemeente Apeldoorn. Met die klus zijn ze voor de zomer klaar. Dan staan ook de nieuwe wegwijzers in Ermelo en Nunspeet. Ook verwijst Routebureau Veluwe ruiters dan naar de beste locaties voor het uitladen van trailers. “Dat zijn zogenoemde ontvangstlocaties met goede parkeervoorzieningen. Ook deze plekken veranderen mogelijk nog dankzij het verbeteren van bezoekersmanagement.”

Lang gekoesterde wens

Met de nieuwe ruiter- en mennetwerken gaat een lang gekoesterde wens van regionale ruiters in vervulling. Wethouder van Vierssen: “Ik wens de paardenliefhebbers dan ook veel plezier straks bij deze gloednieuwe routes op onze prachtige Veluwe. Het is ook goed om te zien dat zoveel partijen hebben samengewerkt om dit mogelijk te maken. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we de Veluwe beetje bij beetje nog mooier maken.”

Ook voor Barneveld zijn vergevorderde plannen voor een vernieuwd routenetwerk. Op de Noord-Veluwe volgen Epe en Putten mogelijk snel. Uiteindelijk volgen alle regio’s op de Veluwe, waarbij de gemeente Ede al eerder het eigen netwerk heeft bewegwijzerd in de uniforme stijl.

Organisatie in oprichting

Ondertussen werken betrokken partijen aan de oprichting van een entiteit Routebureau Veluwe die verantwoordelijk is voor de routenetwerken op de Veluwe. Tot die tijd werkt een speciale projectorganisatie aan de nieuwe routenetwerken. Die doet dat in opdracht van de betrokken gemeenten.


Centrϕide werkt in opdracht van de Veluwe aan het programma Routebureau Veluwe. Meer informatie over het Routebureau Veluwe? Kijk op onze projectpagina of op routebureauveluwe.nl.  

Ben jij de organisatie die ons kan gebruiken?

Neem dan gerust contact op om samen te kijken wat wij voor jullie kunnen betekenen.

Naar onze contactpagina